Czas na dynię
Dzisiaj jest: 20 Sierpień 2018    |    Imieniny obchodzą: Sabina, Sobiesław, Bernard

Czas na dynię

Ocena użytkowników:  / 0
SłabyŚwietny 

Dynia

Bogactwo kolorów i kształtów dyniowatych działa na wyobraźnię. Stragany na rynku uginają się od wielkich lub mniejszych pomarańczowych dyń – tych do jedzenia, albo małych pękatych i pręgowanych zielonych w kształcie gruszki, które świetnie nadają się do dekoracji domu.


Ale dynia to nie tylko wspaniała dekoracja, to przede wszystkim doskonałe warzywo na jesienne dni. Możemy ją dusić, gotować, piec, marynować, upiec ciasto, a nawet jeść surową w postaci sałatki. I co najważniejsze – jest bardzo zdrowa. Zawiera karoten mający działanie antyutleniające i zwalczające wolne rodniki, witaminy C, B1, B2, PP oraz mikroelementy, jak: fosfor, potas, żelazo, wapń i magnez.

 

Jej intensywny kolor działa na nas energetyzująco i pobudza apetyt. Szczególnie cenione są pestki dyni, gdyż mają działanie przeciwpasożytnicze – warto je więc dawać dzieciom,  jako przekąskę. Kto jeszcze nie jest z dynią za pan brat, radzimy jak najszybsze bliskie spotkanie. A na chłodne, jesienne dni polecamy szczególnie rozgrzewającą zupę krem. To danie szybkie do zrobienia, a przy tym pyszne i zdrowe!

 

Będą potrzebne:


- średniej wielkości dynia zwyczajna

 

- 3cm kawałek świeżego imbiru

 

- 3 ząbki czosnku

 

- 5 ziemniaków

 

- oliwa z oliwek

 

- pieprz

 

- sól

 

- garść pestek z dyni

 

DyniaJak to zrobić?


Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i podduszamy na niej dynię i ziemniaki. Robimy to dość szybko, mieszając by warzywa nie przywarły. Przyprawiamy pieprzem, utartym czosnkiem i imbirem, następnie solimy i zalewamy zimną wodą (tak by ledwie przykryć warzywa). Ilość wody zależy od tego czy dynia jest bardzo wodnista i czy lubimy gęsty krem. Kiedy warzywa zmiękną miksujemy całość i rozlewamy do misek. Możemy posypać zupę lekko uprażonymi na patelni pestkami dyni lub dodać do niej grzanki.

 

Kuchnia. Rewir damsko-męski. Dla jednych koszmar, dla innych świątynia, ale ponieważ każdy jeść musi, to Strefa smaku jest zarówno dla jednych, jak i drugich.

 

Mińszczanie, dzielmy się nowinkami i sukcesami z naszych stołów!

 

Czekamy na Wasze kuchenne pomysły, przepisy, dekoracje stołowe, kulinarne anegdoty, zdjęcia Wasze i Waszych smakowitych dzieł. Może kiedyś powstanie z naszych wspólnych pomysłów regionalna książka kucharska z Grodu nad Srebrną?

 

Piszcie do nas na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

You have no rights to post comments