Dzisiaj jest: 26 Kwiecień 2018    |    Imieniny obchodzą: Maria, Marcelina, Marzena

Lasagne z nadzieniem serowo-łososiowym

Ocena użytkowników:  / 0
SłabyŚwietny 

LasagneLead: Dorota Wasińska w kuchni nie czuje się najpewniej. Mówi, że mąż gotuje od niej o niebo lepiej, ale na szczęście Dorota ma w zanadrzu kilka popisowych numerów kulinarnych, które obłaskawiają podniebienia rodziny i znajomych. Jednym z nich jest...


Lasagne z nadzieniem serowo-łososiowym


Każdy, kto choć raz zabrał się za przygotowanie jakiejkolwiek lasagne wie, że nie jest to prosta sprawa. A to makaron okaże się za twardy, a to całość rozpłynie się po upieczeniu, beszamel się  przypali lub zgęstnieje i kolejność warstw się pomiesza. Ale kiedy po różnych błędach i wypaczeniach pozna się wreszcie tajniki mieszania beszamelu i układania naprzemiennego płatów makaronu, nadzienia i tegoż oto sosu – można przystąpić do wariacji na temat lasagne, aby nie serwować tylko i wyłącznie tej a la bolognese. A wariacji na temat jest naprawdę wiele. Ta z nadzieniem serowo-łososiowym jest właśnie jedną z nich.

 

 

Będą potrzebne:

(ilości bardziej „na oko” lub wyczucie)


- 1 pudełko makaronu lasagna

 

- 2 szklanki pokrojonego wędzonego łososia

 

- 1 szklanka pokruszonego twarogu lub sera risotta

 

- 1/3 szklanki tartego parmezanu

 

- świeżo mielony pieprz

 

- 3 łyżki śmietany 18%

 

- 1,5 szklanki sosu beszamelowego (płynnego)

 

- 1 opakowanie mozarelli (zwykłej lub wędzonej, może być od razu starta)

 

Jako formę do lasagne możemy użyć zwykłej keksówki lub naczynia żaroodpornego.

 

Jak to zrobić?


W miseczce mieszamy biały ser z dwiema łyżkami tartego parmezanu i śmietaną, solimy i pieprzymy do smaku, odstawiamy, aby włączyć piekarnik, który nagrzewamy do temp. 180-200 stopni C.

 

Na dno formy, w której przygotujemy lasagne nalewamy warstwę sosu beszamelowego (tyle, aby zakryć dno). Układamy płaty lasagne, które również pokrywamy warstwą beszamelu – dość dokładnie, ale nie za grubo. Na to nakładamy warstwę sera, a następnie warstwę pokrojonego łososia. Na łososia nakładamy płaty lasagne, które pokrywamy beszamelem, następnie serem, a potem znowu łososiem. Czynności powtarzamy do wyczerpania produktów. Na koniec układamy warstwę startej mozarelli, posypanej parmezanem. Całość zapiekamy przez 25-30 minut.

 

Lasagne smakuje najlepiej podana ok. 30 minut po zakończeniu pieczenia, kiedy będzie jeszcze mocno ciepła, ale już się nie będzie rozpływać w czasie porcjowania.

 

Dorota WasińskaDorota Wasińska


Mińszczanka, „Pani Personalna w Pewnej Korporacji” – w biurze czuje się jak ryba w wodzie, w kuchni – już trochę mniej, ale jej lasagne z nadzieniem serowo-łososiowym to prawdziwy majstersztyk.

 

Kuchnia. Rewir damsko-męski. Dla jednych koszmar, dla innych świątynia, ale ponieważ każdy jeść musi, to Strefa smaku jest zarówno dla jednych, jak i drugich.

 

Mińszczanie, dzielmy się nowinkami i sukcesami z naszych stołów!

 

Czekamy na Wasze kuchenne pomysły, przepisy, dekoracje stołowe, kulinarne anegdoty, zdjęcia Wasze i Waszych smakowitych dzieł. Może kiedyś powstanie z naszych wspólnych pomysłów regionalna książka kucharska z Grodu nad Srebrną?

 

Piszcie do nas na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

You have no rights to post comments