Dzisiaj jest: 15 Październik 2018    |    Imieniny obchodzą: Jadwigi, Teresy, Brunona

Sezon na truskawki

Ocena użytkowników:  / 1
SłabyŚwietny 

Nr 42 str 15 Strefa smaku truskawkiSłodki zapach, soczysty czerwony kolor i orzeźwiający smak truskawek to zapowiedź lata i  kulinarnego szaleństwa. To jedne z niewielu owoców, które bosko smakują jedzone prosto z krzaka (czy raczej z łubianki), i z których można przyrządzić pyszne desery oraz przetwory. Nazwy odmian także brzmią wymownie – Dukat, Królowa Luiza, Capri, Delicatesse, Marmolada, Everest, Elista.

Truskawki mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, np. w starożytnym Rzymie te ulubione letnie owoce były cenione ze względu na właściwości lecznicze. Zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, która pomaga, np. w gojeniu się ran i zapaleniu dziąseł (średnia porcja owoców dostarcza organizmowi dwukrotnie większą ilość witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka). W truskawkach znajdują się także witaminy A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Truskawki to również spora dawka wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, truskawki powinny być również ważnym składnikiem kobiecej diety – ochronią przed anemią, wzmocnią organizm, wpłyną odświeżająco na cerę i włosy. Pomagają  zachować elastyczność skóry, przyspieszając produkcję kolagenu. Nie bez znaczenia jest też znajdujący się w nich błonnik i pektyny, które poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Są również wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżają kwasowość moczu, dlatego osoby cierpiące na schorzenia wątroby czy nerek powinny umieścić te owoce w swoim jadłospisie. W truskawkach obecny jest także kwas galusowy, substancja pomocna w zwalczaniu raka, a także likwidująca niektóre toksyny zawarte w dymie papierosowym i zanieczyszczonym powietrzu. Jednym słowem – truskawki to samo zdrowie.

Ale przede wszystkim aromatyczne i pyszne owoce, z których można przygotować wiele smakowitych potraw i przetworów, tj. sernik na zimno, rozmaite ciasta, owocowe tiramisu, dresing do płatków owsianych, galaretkę, kisiel, kompot, dżemy, marmolady, soki. Truskawki można też zmiksować z cukrem i zamrozić – wtedy w zimie będziemy mieli owocową polewę, np. do naleśników. Warto też zamrozić całe owoce – przydadzą się na kompoty lub jako dodatek do galaretek. Owoce i liście truskawek można również ususzyć – to idealny dodatek do aromatycznych herbat. A w „Strefie” proponujemy szybki i efektowny deser – babeczki z bitą śmietaną i truskawkami.

 

Nr 42 str 15 Strefa babeczki truskawkaBabeczki z bitą śmietaną i truskawkami

Będą potrzebne:

paczka słodkich babeczek (dostępne w wielu mińskich sklepach)

dwie śmietanki 30% (opakowania po 150 g)

2 lub 3 łyżeczki cukru pudru

truskawki

Jak to zrobić?

Schłodzoną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy cukier i dalej krótko ubijamy. Babeczki rozstawiamy na stole, każdą napełniamy bitą śmietaną, a następnie dekorujemy całymi lub przekrojonymi na pół truskawkami. I deser gotowy. Smacznego :)

 

Jeżeli w kuchni nie czujecie się pewnie, zastanawiacie się, w jaki sposób wyeliminować kulinarne problemy lub po prostu chcecie podzielić się z innymi mińszczanami swoimi przepisami, napiszcie do nas maila na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

You have no rights to post comments